Cesta kolem světa 2026
Ahoj, díky za inspirativní post, ještě jsem nestihla pročíst vše, ale něco podobného se chystám spáchat s přítelem příští rok, cca na 4 měsíce, chceme každé místo pořádně nasát. Měla bych pár dotazů (omlouvám se, jestli již zazněli):
- Jak řešíte balení na tak extrémní rozdíly v počasí? Z Male a Bangkoku, kde je vedro, najednou skok za polární kruh a do Reykjavíku, kde bude ještě docela zima. Dáváte to do jednoho příručního zavazadla, nebo už počítáte s odbavenou bagáží (a tím pádem s vyššími poplatky u nízkonákladovek)?
- Co pojištění na cestu kolem světa – berete si nějaké speciální celoroční/RTW pojištění, nebo klasické cestovko na celou dobu? Zajímá mě hlavně krytí pro USA a třeba storno, když u Wizzu hrozí rušení letů. Máme oba sjednané celoroční u https://www.axa-assistance.cz/ce...i-vyjezdy/ , ale tam je limit 3 měsíců.. je dobré se pak někde na ten měsíc dopojistit nebo udělat pojištění jinde?
- Jak to máte s vízy a vstupy na téhle trase? Předpokládám australské ETA a americké ESTA, ale je tam ještě někde něco, na co se snadno zapomene (Cookovy ostrovy, Francouzská Polynésie přes Papeete)?
- Očkování...nechala jsem se zatím od doktorky vyděsit. Co reálně doporučujete u kombinace Maledivy / Bangkok / Malajsie, když tam nebudeme dlouho? Mám pocit, že polovina seznamu je zbytečná :O
- Rozpočet ve dvou – dá se zhruba říct, kolik vám padne na den mimo letenky (jídlo, ubytování, MHD)? Hlavně Sydney, San Francisco a New York mi přijdou jako pořádný žrout peněz, ale vynechat je nechceme.
- Řešili jste ubytování dopředu, nebo to necháváte na poslední chvíli? U takhle naskládaných krátkých pobytů se bojím, že improvizace na místě bude spíš stres než dobrodružství.
- A spíš ze zvědavosti, jak jste na tom s jet lagem při tolika přeletech časových pásem za sebou? Nějaký tip, ať z toho první dny někde nejsme úplně mimo?
Omlouvám se za přehlcení dotazy, ale jsou důležité :) Předem díky za jakékoli zkušenosti.
klaraminska napsal(a):
- Máme oba sjednané celoroční u https://www.axa-assistance.cz/ce...i-vyjezdy/ , ale tam je limit 3 měsíců.. je dobré se pak někde na ten měsíc dopojistit nebo udělat pojištění jinde?
Tohle pojištění je úplně na pendrek (mám ho taky). Axa vás klidně nechá ve štychu, když to opravdu potřebujete.
Jakub Langer napsal(a):Mělo by stačit zdravotní pojištění na kreditce. 😉
Řekl bych, že tam bývá podmínka časového omezení jedné cesty např. 90 dní.